Akác fáról

Akác fáról

Akácfa - akác deszka- akácfa kerités

Sok országban egyszerűen  akácfának nevezik helytelenül,az igazi akác a szubtrópusi övezetben él. Az akácfa nagyon elterjedt Magyarországon igénytelensége és jó minőségű faanyaga miatt. Az akácfát rendkivüli tulajdonságai teszik alkalmassá kültéri felhasználásra igy fa kerités épitésre többek között.

Az egyik ilyen tulajdonsága hogy igen kemény ezért ellenáll a fizikai behatásokra a gyerekek bármit hozzávaghatnak strapabirása egyedülálló, a másik tulajdonsága hogy nagyon ellenálló az időjárás viszontagságainak és rettenetesen tartós.Felületkezelni sem azért kell  hogy tartós legyen,hanem hogy megmaradjon az eredeti szine vagy amilyenre éppen befestettük. Az akácfa kerités ezen előnyök miatt mindig divat lesz és az emberek szeretni fogják a trendek változásával is.

Ma a magyar erdők 20%-a akácos, és Európa egyetlen országában sincs annyi akácerdő (345 ezer ha), mint Magyarországon. így a fakereskedelemben nem véletlenül tekintik az akácot tipikus magyar fafajnak. A melegebb éghajlatot és a tápdús homok talajokat kedveli (klímaigénye a szőlőéhez hasonló)
20-25 m magasságra n? és 30-60 cm mellmagassági átmérőt fejleszt. A növekedése 25 év után erősen lecsökken, így általában 25-40 éves korban kitermelik.

A csersav- és a robinetinféleségek jelentősek az akác tartóssága szempontjából. A szíjács nagy víztartalmú és sok egyszerű szerves anyagot tartalmaz, ezért a gombák és a rovarok elsősorban a fának ezt a részét támadják meg. Nemzetközi szabvány szerint az európai fafajok közül egyedül az akácfa sorolható az 1-2. rezisztencia osztályba. Az akácfa vegyszeres kezelés nélküli kiemelkedő tartóssága miatt különösen környezetbarát anyagnak tekinthető.

szabadban talajjal érintkezve

25-40 év

szabadban talajjal nem érintkezve

80-100 év

épületben száraz helyen és víz alatt

500 év felett

A különböző fafajokra jellemző kopási értékeket általában a bükkhöz szokták viszonyítani.  Így a fontosabb fafajok sorrendje: akác 0,37; bükk 1,00; kőris 1,53; tölgy 1,56. Tehát az akácfa kopásállósága egyedülálló az európai fafajok közül.

A frissen kitermelt  akácrönk mindössze 35-45% nettó nedvességet tartalmaz, ezért frissen vágva is jól ég.

Nagy sűrűsége miatt az akácfa viszonylag nehezen gyullad.  A gyulladáshoz szükséges minimális hősugárzási intenzitás 2,6 W/cm2.  A tartószerkezetek tűzállósági méretezésekor a fenyőkre 1,0, a nyárakra 1,3, az akácra igen kedvez? 0,5 mm/min. beégési sebességet ajánlatos figyelembe venni.
Vizsgálataink szerint az akácfa fűőértéke abszolút száraz állapotban a következ? (KJ/kg):

kéregmentes faanyag

17 777

kéreg

19 145

törzsfa (kéreggel)

18 047

vastag gyökér

17 223

Ha 700 kg/m3 sűrűséggel számolunk (kéreggel együtt), akkor az akác tűzifa térfogatra vetített fűtőértéke: 12 633 MJ/m3 .  A fentiekből adódóan 2,5 t (vagy 3,5 m3) 12% nedvességtartalmú (légszáraz) akác tűzifával 1 t tüzelőolaj helyettesíthető. Az akác tűzifát elegendő egy évig tárolni -  az alacsony kezdő nedvesség miatt - és  szakszerű tárolás esetén gomba- és rovarkárosítások nem jelentkeznek.

A csersav mellett az akácfa nagy tartósságában jelentős szerepe van a dihidrorobinetinnek.  Az akácfa gesztjében 2-5% mennyiségben figyelhető meg.  E járulékos anyagnak köszönheti az akác a jellegzetes zöldessárgás-barnás színét is. Elsősorban a bélsugarakban, de esetenként az edényekben is megfigyelhetők kristályos lerakódások (kalcium-karbonát, kalcium-oxalát).  Ezek erősen hozzájárulnak az akácfa szerszám éltompító hatásához.

Magyarországon évente mintegy 8500 ha akácerdőt termelnek ki a különböző erdőgazdálkodók. Az előhasználatokkal együtt az elmúlt időszakban az évi akácrönk kitermelésünk bruttó 1,5-1,9 millió m3 volt. Az erdőállományok minőségével összefüggésben változik a véghasználat kora, ami országos átlagban 31év.

A fakitermelés választékai:

 • fürészipari rönk
 • kivágás-és fagyártmány feldolgozási fa( rövid fürészipari alapanyag)
 • bányászati faanyagok
 • oszlop, karó, forgácsfa stb.
 • tűzifa

A fűrészipari  célra felhasználható választékok részaránya 18-20%.
A választékösszetételt jelentősen befolyásolja az akác tűzifa iránti rendkívüli kereslet. Sok esetben a rönk mellett egyéb választékot, mint tűzifa nem is készítenek, mert azt előnyösen el lehet adni. Fűrészipari felhasználásban napjainkban egyre népszerűbb az akác deszka ezen belül a szélezetlen akác deszka, amelynek felhasználhatósága fokozatosan bővül köszönhetően kedvező tulajdonságainak és nem utólsó sorban esztétikus megjelenésének. Első?sorban kültéri felhasználása terjed egyre jobban nagyon népszerű az akác szélezetlen deszkából készitett fakerités, esztétikus rendkivűl tartós ugyanakkor környezetbarát.

Akác fűrészáru / Az akác deszka

Korábbi évek fahasználati választékához képest manapság a fűrészárukon belül egyre jobban megnő az akác szélezetlen deszka aránya.A  felhasználok köre is bővül folyamatosan, egyre több a magánfelhasználó az asztalosok mellett. Ennek oka többféle lehet, egyrészt az akác deszka száritása valamivel olcsóbb mint a tölgy és fajlagos vesztesége is alacsonyabb mint a tölgynél. Ez részben annak köszönhető hogy az akác fűrészáru alacsonyabb induló nedvességgel indul mint a tölgy ezért rövidebb előszáritást igényel. Az alacsonyabb induló nedvesség mint láttuk nemcsak a tűzifa felhasználhatóságánál is kedvező hanem kisebb induló feszültséget is okoz a faanyag száritásánál.Ez kedvező az asztalosoknak is akik gyorsabb vállalási határidővel tudnak dolgozni megrendelőiknek, illetve hasznos magánszemélyeknek is akik szakértelem hiján könnyebben tudják maguk természetes körülmények között száritani az akác deszkát, fűrészárut mivel sokkal kisebb mértékű száritási veszteség következik be esetlegesen a nem egészen kellő szakértelemmel végzett száritás során.

A akác deszka száritási tapasztalatai:

Amennyiben megfelelően van máglyazva a rakat kb.40-60 cm-re egymástól az akác deszka leggazdaságosabb száritása a természetes módon ,illetőleg a féltechnikailag ahol nem használunk mesterségesen fűtött száritó kamrát csak légventillációt. Az akác fűrészáru viszonylag gyorsan eléri a légszáraz állapotot, ahonnan kültéri alkalmazása azonnal végezhető, beltérinél pedig tovább szabása után vákumszáritó javasolt ahol néhány napos száritás elegendő a tapasztalatok alapján.

A szélezetlen akác deszka magán vásárlók által egyre szélesebb körű felhasználása tapasztalható. A legelterjedtebb formája a szélezetlen deszkából készült akác fa kerités. Az akác deszka rajzolata nagyon szép (a tölgyfához hasonló) és felületkezelése nem okoz gondot. A tölggyel szemben az akác deszka felülete gyalulva és felületkezelve egyfajta ragyogást kölcsönöz a deszkának szemben a tölggyel amely sokkal inkább matt. Ezt a fényét megfelelő felületkezeléssel sokáig megőrizhetjük.  

Akác deszka természetes szine sárgas zöldes barnás amely meglehetősen nagy skálát mutat, ha valaki igényli ezt a széles skálát le lehet szűkiteni kémiai homogenizálással.Ehhez hidrogén peroxidot kell használnunk és ekkor a szin világosabb és egyöntetübb lesz az akác fára jellemző rajzolat megtartása mellett. Persze ez a művelet inkább beltéri alkalmazásnál jelentősebb, kültérnél a kicsit változatosabb szin inkább előnyére válik a faanyagnak mint hátrányára.

Az akác fa pácolása mind vizes mind pedig szeszes páccal jól pácolható, igy gyakorlatilag bármilyen szin kombináció elérhető vele. Kültéri használatnál az alacsony szárazanyag tartalmú vizes bázisú faolajokat ajánlom. A fenti rövid áttekintés betekintést nyújt hogy miért alkalmas az akácfa kerités készitéshez.

Tovább a kategóriában: « Tüzifa Termékek »

Elérhetőségek

Wágner József

06 20 927 4401

2330 Dunaharaszti

Király utca 1

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kínálatunkból

 • Kész kerítés szerelve
  Kész kerítés szerelve Fából készült keresztléccel van összeszerelve facsavarral vagy…
 • Fa kerítéselem
  Fából készült keresztléccel van összeerösítve facsavarral vagy igény szerint kapupánt…
 • Felületkezelt deszka
  Felületkezelt deszka A gyalult csiszolt deszkát gombaölővel ellátott vizesbázis felületkezelő…